The decision to develop a penthouse addition to this six-unit building afforded its owners views of San Francisco’s storied landmarks: the Golden Gate Bridge, Coit Tower, the Bay Bridge and the Palace of Fine Arts. 

 

Conceived as a modernist pavilion atop the original Victorian structure, the top level of this two-story unit sets back from the façade and rear walls to provide outdoor living space in front and back. Inside, detailing is minimalist and supports the clean aesthetic, including frameless doors on concealed hinges and well-placed hidden storage and built-ins. Broad expanses of sliding glass panels, strategically placed windows and minimal stair rails reinforce the open floor plan and connection to the outside, while reclaimed, refinished barn flooring adds warmth and texture.

 

Increased living space in this single family Victorian home.

 

The design preserves the original shell while expanding upwards and below, maintaining the house’s original footprint.  By digging down at the basement level and lifting the roof, the two-story home expanded to five levels. The gut rehab carved out a new living space above the garage with family room, bathroom and laundry. Working with the Victorian’s bones, period details are preserved while transitional spaces allow for a more contemporary feeling, especially at the top, where a new stairway leads to a sunny, modern children’s suite of rooms under the eaves.

 

 
Kerman Morris Arch - 2415 Green (13 Nov 2009)-078788-90-94.jpg

The stepped plan of this new home layers private and social spaces to achieve a comfortable scale throughout.

 

The double-height, open main level integrates the kitchen, dining, and living areas with the rear garden.  On the second level, which overlooks the living area below, there are three bedrooms and a den. A master suite with city views sits at top.  Rooms are organized along a diagonal circulation spine that creates dynamic multi-dimensional spaces.  The home is open from front to back, and light is conducted throughout the entire space. Private decks and overlooks connect the interior and exterior spaces.  At the ground level, a one-bedroom in-law unit opens to its own private patio.
 

 
3041 Laguna

This thoughtful renovation updated a 1909 Craftsman for contemporary family living while maintaining its defining historic qualities.

 

Period details were preserved; existing rooms were reconfigured to capture underused space.  The formerly inaccessible fourth-floor attic was transformed into a generous master suite with views of Sutro Forest.  Additionally, the back was pushed out to create a small, sunny breakfast nook with built-in banquet.  
The design expands livable space without significantly increasing the overall footprint or changing its façade, preserving neighborhood character and facilitating city approvals. The rooftop solar panels and radiant heating in the floors dramatically increase energy efficiency.

 
Toby Morris - 925 Elizabeth St (11 Mar 2007)-002829.jpg

Edwardian remodel in San Francisco’s Richmond neighborhood.

 

A new breakfast room expansion/addition is the centerpiece of this two-story remodel. The original home consisted of a main living space downstairs and two bedrooms above.  The renovated kitchen provides a sun-filled breakfast room and opening to a deck that leads down to the yard, knitting together the indoor and outdoor spaces. With added light, the new kitchen feels more open andwelcoming.  A seating area, desk, and built-ins complete, this highly functional space. A custom island that echoes the house’s Edwardian palette makes the space even more efficient.

 

 
Toby Morris - 925 Elizabeth St (11 Mar 2007)-002829.jpg

Perched on a coastal bluff in Mendocino County

 

This three-bedroom house responds to the opportunities and challenges of its rugged site. The curved circulation spine is set into the earth to create a wind-protected open space facing the ocean and provide greater height to the shifting volumes alternating between water and mountain views. At the home’s southern end, a raised studio with decks offer a prominent perch, with views of the bluff and crashing surf below. Durable materials such as cementitous siding and stucco further anchor the dwelling within its site.

 

One of the last original farmhouses in San Francisco’s Bernal Heights.

 

This renovation reconfigured the layout for improved flow; built a new attic level master bed and bath; and created a new breakfast room. A steep, narrow stairway was relocated to be more central; a skylight above serves as a “lantern” to bring light into the house via the “U”-shaped staircase. Beadboard walls and period trim connect new details with the history of the home at the living level. A family room, office, and bath were also added. At the attic level master suite, sliding doors lead to a new deck with north views to Downtown.

 

 
KM_1726-Alabama_18-May-15_224739.jpg