V20 - 899 Valencia is a bright new presence in San Francisco’s sunny Mission district.

 

An area noted for its colorful murals and graceful Victorians. Responding to the neighborhood’s existing housing, V20 employs a series of setbacks and deep upper-floor recesses to create a multi-layered façade that adds visual depth.  The orange and charcoal exterior is a nod to the Mission’s playful palette; glass-and metal-paneled facades lend texture and pattern to the composition.  The custom-designed flats and townhouses with individualized, layouts give each residence a unique feel.  Private and common roof decks and a generous courtyard supply abundant outdoor living space while large windows afford views of Downtown, Bernal Heights, and Twin Peaks.  The interior scheme features dark accented cabinets offset by pale wood floors. Resident parking is below grade, while at ground level, generous storefront glazing and varied commercial tenants enliven the street.  

 
kermanmorris_899Valencia_1

A large underutilized lot in San Francisco’s Diamond Heights neighborhood afforded space for two ample, three-level homes.

 

Contrary to typical San Francisco development patterns with units facing the street, an alternative approach was taken; siting the new homes along a common driveway and providing more visual space around the original Victorian farmhouse. Responding to the surrounding context of 1960s and 1970s development, the boxlike masses are assembled in layers with varying setbacks in a play of volumes. Large picture windows and double height entryways further distinguish the façade while inviting light indoors. The kitchen, living room, dining room, powder room and decks are situated at the top level to make the most of East Bay, Downtown, and South Bay views. Convenience elevators help navigate the vertical spaces.

 

Luxury living in SoMa.

 

The 468 Clementina project is a new housing complex in San Francisco’s South of Market neighborhood. The property contains 13 deluxe units including studios, one and two bedroom condos, and two townhouses with private fenced yards. The units feature wood and tile floors and high-end fixtures. Large operable windows and glass doors connect indoor and outdoor spaces and provide daylighting and air flow. The building boasts a rooftop terrace with city views.  

 

Abundant indoor-outdoor spaces distinguish this four-story condominium development in San Francisco’s Mission neighborhood.

 

The 12 two-story units include two with garden access and one with a private walk-up from the sidewalk. Each apartment’s design establishes a strong connection with the outdoors via large windows and balconies to take advantage of the neighborhood’s warm, sunny weather. Wood lattices constructed of sustainably harvested ironwood form the balcony rails and ground-level window screens. Wood and stone cladding compliment the prefinished metal bays with floor to ceiling glass to create a warm and modern presence.

 

 

The Elizabeth Street Residences take a cue from Noe Valley’s hilly terrain.

 

This carefully composed condominium project both mimics and nestles into the terrain, allowing light and views to permeate the two-unit building.  Stepped floor plans were designed to preserve neighbors’ views while providing an easy flow between social and private spaces. A curved roofline follows the terrain, gracefully in keeping with the surrounding hills. The lower residence opens to a large private patio and garden; the upper unit enjoys expansive views via a secluded deck off a mezzanine that overlooks the double height living/dining area.  Well-crafted finishes of wood, steel, glass, and stone further distinguish the units.  A fretwork of open metal staircases circulates light throughout.

 

 
Toby Morris - 925 Elizabeth St (11 Mar 2007)-002829.jpg

This small infill project serves as a model of green development.

 

The plan for the historic Victorian in San Francisco’s Russian Hill maintained the original façade, gutted the interior space, and increased square footage by expanding upwards and to the back.  Two interwoven units were carved out of the L-shaped lot and a Zen roof garden sits atop the building. Recycled materials such as reclaimed wood and recycled denim insulation, as well as high-efficiency mechanical systems conserve water, gas and electricity. The lower two-level unit opens to a private landscaped rear yard; the upper residence takes in majestic views of the Golden Gate Bridge.  Large picture windows further orient the units outward.

 

 
Kerman Morris (23 May 2011)  - 5 Cyrus -118282-83.jpg

This project in San Francisco’s low-rise Richmond district comprises four two-level townhomes.

 

Each townhome has outlooks to green space and a beloved city landmark. Floor to ceiling windows let daylight in while carving out views of Golden Gate Park and the Golden Gate Bridge. Each unit has a landscaped yard, roof deck, or back patio to enhance indoor-outdoor living. The three-bedroom units, ranging from 1,400-1,800 square feet, feature clean lines and dramatic dark wood floors.

 

 
kermanmorris_fulton

This SoMa residence gives a nod to the neighborhood's
light industry past.

 

345 6th Street is a mixed-use building housing two Production Distribution and Repair (PDR) spaces at the sidewalk level, and 36 one- and two-bedroom units above. Facilitating the transition of this South of Market SoMa neighborhood from its light industry past to today’s mix of housing and local employment opportunities, the building features large plate glass storefronts, giving access to the PDR spaces and activating the pedestrian experience with high levels of transparency to the activities within. Above the first floor, the efficient units feature small indoor/outdoor decks that can be shuttered off, providing more living space and privacy for building residents. Common open space is located on the roof and at the south facing courtyard on the second floor, along with flow-through planters for greenery and mitigation of runoff during storm events.

 

A blend of old and new in an industrial neighborhood
will invite community engagement.

 

2600 Harrison Street is a mixed-use structure that will house 1,200 square feet of Production Distribution and Repair (PDR) space at the sidewalk level and 19 mostly two-bedroom units. Currently the site of defunct warehouse, the new building will be broken down into three masses with simple fenestration of sliding glass doors, painted metal railings and traditional horizontal v-groove painted siding.

A blend of old and new, the structure looks to the proportions and fenestration of the older light industrial buildings in the district while embracing the clean detailing of a contemporary building of its time. Streetscape improvements will enliven the pedestrian experience and invite passersby to linger or engage with the activities of the PDR including columnar street trees, special paving leading to the entrances of the PDR and Residential Lobby, and outdoor seating. Raised planters in front of street level windows provide a degree of privacy to the inhabitants. Both private and common open space are provided at the roof level, as well as ample area for photovoltaics and planters.

The project will be Green Point Rated with energy efficient, water saving systems and environmentally preferable, healthy interior finishes.

 

Lushly landscaped courtyards create an urban retreat for residences of this five-story Mission District development.

 

The 32 one-and two-bedroom units feature open plan layouts and well-crafted finishes.  The residences face either the street or tranquil interior courtyards.  A network of open air bridges and corridors connect units at each floor. To activate the streetscape, the commercial storefront takes visual precedent over parking and egress doors.  A stone base, painted siding, and traditional trim further enhance the architectural expression of the lower two stories of this infill development.

 

 
566 s van ness courtyard bridgeway.jpg
566+s+van+ness.jpg

Craftsman Edwardian style gets updated for contemporary living.

 

In this new two-unit condominium development.  The lower unit opens onto a private garden – which preserves and beautifully integrates a mature Norfolk Pine – while the upper two-level unit includes front, rear, and rooftop decks. A generous light well brings daylight into living areas at the middle of each floor. The interior spaces seamlessly blend Craftsman and modern details, which are executed in a palette of white painted cabinetry and trim, offset by dark wood floors, stone countertops and ceramic tiles.

 

 
Toby Morris - 925 Elizabeth St (11 Mar 2007)-002829.jpg