V20 - 899 Valencia is a bright new presence in San Francisco’s sunny Mission district.

 

An area noted for its colorful murals and graceful Victorians. Responding to the neighborhood’s existing housing, V20 employs a series of setbacks and deep upper-floor recesses to create a multi-layered façade that adds visual depth.  The orange and charcoal exterior is a nod to the Mission’s playful palette; glass-and metal-paneled facades lend texture and pattern to the composition.  The custom-designed flats and townhouses with individualized, layouts give each residence a unique feel.  Private and common roof decks and a generous courtyard supply abundant outdoor living space while large windows afford views of Downtown, Bernal Heights, and Twin Peaks.  The interior scheme features dark accented cabinets offset by pale wood floors. Resident parking is below grade, while at ground level, generous storefront glazing and varied commercial tenants enliven the street.  

 
kermanmorris_899Valencia_1

A vital, new mixed-use building in San Francisco’s SoMa neighborhood.

 

988 Harrison will be a new mixed-use building vital to San Francisco’s SoMa neighborhood. At eight stories, the building will house studios and one- and two-bedroom units, all with balconies. Two walk-up units with separate entrances face onto Clara Alley, activating the street. Kerman Morris Architects is the Architect of Record for the project, which was conceptually designed by Workshop1.

Amenities include a shared rooftop deck and interior courtyard, and 3,000 square feet of ground floor commercial space. A portion of the units within the building will be designated as affordable housing.

Situated close to Mission Bay and Mid-Market, 988 Harrison will be an anchor in the neighborhood’s redevelopment, providing much-needed housing and retail in this under-utilized area.

 
988 Harrison-2zoom.jpg
988 Harrison-3zoom.jpg

Lushly landscaped courtyards create an urban retreat for residences of this five-story Mission District development.

 

The 32 one-and two-bedroom units feature open plan layouts and well-crafted finishes.  The residences face either the street or tranquil interior courtyards.  A network of open air bridges and corridors connect units at each floor. To activate the streetscape, the commercial storefront takes visual precedent over parking and egress doors.  A stone base, painted siding, and traditional trim further enhance the architectural expression of the lower two stories of this infill development.

 

 
566 s van ness courtyard bridgeway.jpg
566+s+van+ness.jpg

A blend of old and new in an industrial neighborhood
will invite community engagement.

 

2600 Harrison Street is a mixed-use structure that will house 1,200 square feet of Production Distribution and Repair (PDR) space at the sidewalk level and 19 mostly two-bedroom units. Currently the site of defunct warehouse, the new building will be broken down into three masses with simple fenestration of sliding glass doors, painted metal railings and traditional horizontal v-groove painted siding.

A blend of old and new, the structure looks to the proportions and fenestration of the older light industrial buildings in the district while embracing the clean detailing of a contemporary building of its time. Streetscape improvements will enliven the pedestrian experience and invite passersby to linger or engage with the activities of the PDR including columnar street trees, special paving leading to the entrances of the PDR and Residential Lobby, and outdoor seating. Raised planters in front of street level windows provide a degree of privacy to the inhabitants. Both private and common open space are provided at the roof level, as well as ample area for photovoltaics and planters.

The project will be Green Point Rated with energy efficient, water saving systems and environmentally preferable, healthy interior finishes.

 

This SoMa residence gives a nod to the neighborhood's
light industry past.

 

345 6th Street is a mixed-use building housing two Production Distribution and Repair (PDR) spaces at the sidewalk level, and 36 one- and two-bedroom units above. Facilitating the transition of this South of Market SoMa neighborhood from its light industry past to today’s mix of housing and local employment opportunities, the building features large plate glass storefronts, giving access to the PDR spaces and activating the pedestrian experience with high levels of transparency to the activities within. Above the first floor, the efficient units feature small indoor/outdoor decks that can be shuttered off, providing more living space and privacy for building residents. Common open space is located on the roof and at the south facing courtyard on the second floor, along with flow-through planters for greenery and mitigation of runoff during storm events.