A large underutilized lot in San Francisco’s Diamond Heights neighborhood.

 

A large underutilized lot in San Francisco’s Diamond Heights neighborhood afforded space for these two ample, three-level homes. Contrary to typical San Francisco development patterns with units facing the street, an alternative approach was taken; siting the new homes along a common driveway and providing more visual space around the original Victorian farmhouse.  Responding to the surrounding context of 1960s and 1970s development, the boxlike masses are assembled in layers with varying setbacks in a play of volumes. Large picture windows and double height entryways further distinguish the façade while inviting light indoors. The kitchen, living room, dining room, powder room and decks are situated at the top level to make the most of East Bay, Downtown, and South Bay views. Convenience elevators help navigate the vertical spaces.

 
KM 80 Gold Mine Rd214683 1.jpg

The restored New Mission Theater opened its doors on
December 17, 2015 as the home of The Alamo Drafthouse, boasting a main, 348-seat theater, four additional screens, and a full restaurant and bar with at-your-seat service of local, fresh faire.

 

The transition from a grand single-screen movie house to a modern-day, multi-screen theater was the most significant change to the interior. This was made possible by extending the lower balcony and reconstructing the historic scalloped balcony edge, providing the additional area for three new screens. A fifth screen has been tucked under the dramatic, oblong gold leaf dome suspended below the upper balcony. An interior elevator was installed to make the upper balcony theaters accessible to all.

Working with historic preservation consultants, Architectural Resources Group, the original carpet pattern and historic paint scheme were discovered, documented, and matched, allowing the patrons of today to enjoy the richness and elegance that greeted the movie-goers one hundred years before. The landmarked Pflueger promenade lobby was refurbished, complete with cast molds of the bas relief detail, while also providing a full seismic retrofit of the unreinforced brick masonry structure behind the scenes. What was once the projection booth is now a full bar located off of the historic ‘patrons’ lounge,’ offering clientele a place to connect before or after the show. The walls throughout are finished in the original paint colors and gold leaf. Several of Pflueger’s painted murals depicting dancing female figures have been preserved and are on display.

The New Mission Theater, at one time part of the bustling theater district of the 1930s dubbed ‘The Mission Miracle Mile,’ is now more than a pristine, restored historic landmark – it is once again a vibrant, relevant, and important member of its community.

 

 

V20 - 899 Valencia is a bright new presence in San Francisco’s sunny Mission district.

 

An area noted for its colorful murals and graceful Victorians. Responding to the neighborhood’s existing housing, V20 employs a series of setbacks and deep upper-floor recesses to create a multi-layered façade that adds visual depth.  The orange and charcoal exterior is a nod to the Mission’s playful palette; glass-and metal-paneled facades lend texture and pattern to the composition.  The custom- designed flats and townhouses with individualized, layouts give each residence a unique feel.  Private and common roof decks and a generous courtyard supply abundant outdoor living space while large windows afford views of Downtown, Bernal Heights, and Twin Peaks.  The interior scheme features dark accented cabinets offset by pale wood floors. 
Resident parking is below grade, while at ground level, generous storefront glazing and varied commercial tenants enliven the street.  

 
KM-899Valencia-3-24-2015219715.jpg

The Elizabeth Street Residences take a cue from
Noe Valley’s hilly terrain.

 

This carefully composed condominium project both mimics and nestles into the terrain, allowing light and views to permeate the two-unit building.  Stepped floor plans were designed to preserve neighbors’ views while providing an easy flow between social and private spaces. A curved roofline follows the terrain, gracefully in keeping with the surrounding hills. The lower residence opens to a large private patio and garden; the upper unit enjoys expansive views via a secluded deck off a mezzanine that overlooks the double height living/dining area.  Well-crafted finishes of wood, steel, glass, and stone further distinguish the units.  A fretwork of open metal staircases circulates light throughout. This carefully composed condominium project both mimics and nestles into the terrain, allowing light and views to permeate the two-unit building.  Stepped floor plans were designed to preserve neighbors’ views while providing an easy flow between social and private spaces. A curved roofline follows the terrain, gracefully in keeping with the surrounding hills. The lower residence opens to a large private patio and garden; the upper unit enjoys expansive views via a secluded deck off a mezzanine that overlooks the double height living/dining area.  Well-crafted finishes of wood, steel, glass, and stone further distinguish the units.  
A fretwork of open metal staircases circulates light throughout.
 

 
Toby Morris - 925 Elizabeth St (11 Mar 2007)-002829.jpg

Increased living space in this single family Victorian home.

 

The design preserves the original shell while expanding upwards and below, maintaining the house’s original footprint.  By digging down at the basement level and lifting the roof, the two-story home expanded to five levels. The gut rehab carved out a new living space above the garage with family room, bathroom and laundry. Working with the Victorian’s bones, period details are preserved while transitional spaces allow for a more contemporary feeling, especially at the top, where a new stairway leads to a sunny, modern children’s suite of rooms under the eaves.