Giving new life to a turn of the century church.

 

This 1907 church had been converted into a residence with modest modifications. To make it suitable for family living, this most recent renovation integrated and redefined underutilized spaces. The former lower level rector’s apartment—previously accessed by separate entrance—now connects to the main living/dining space and has been transformed into a suite of children’s rooms. Above, a master suite, which occupies the former choir’s loft, was remodeled for added privacy. A new roof deck with hot tub and views of the Golden Gate Bridge is located over the kitchen. A new stair and balcony leading to the deck incorporates original carved wood panels from the former church, further enriching the connection between past and present.

 
Toby Morris - Donohue (23 Mar 2007)-003380.jpg

The Historic Wilson Building

 

This project restored a faded beauty in San Francisco’s up and coming Mid-Market Street district – providing much needed housing and serving as an early catalyst for further development in the neighborhood. The historic Wilson Building – designed by Willis Polk and constructed in 1901 – was converted into 67 studio and one-bedroom units, as well as a handful of larger top-floor/bi-level units.  The design restored the building’s terracotta façade, incorporated traditional wood sash windows, and preserved interior elements such as the original sky-lit open stair.  It also integrates a new light court which channels natural light to the interior units. The ground floor provides commercial space at sidewalk level and the basement, storage and fitness center amenities for the residents. A large roof deck provides views and open-air living for the residents.

 

Building anew while preserving history.

 

807 Franklin is currently the site of an historic grand Victorian home with a large side yard. KMA has secured planning approval to move this structure to a new location in the neighborhood (at 635 Fulton Street next to a Victorian-era mortuary) and rehabilitate/restore both of them into housing. The cleared project site will be developed into 48 new units of rental housing in an eight-story concrete structure with outlooks over Hayes Valley and Jefferson Park. Sixty-four percent of the units will be two and three bedrooms, suitable for family living.

A simple structural grid and full-height fenestration with private balconies supports a minimalist Bauhaus aesthetic and high degree of transparency. The rooftop and rear yard will support outdoor living for the residents: seating and gathering, an outdoor kitchen and farm table, raised planters, planted dog run, and artificial turf. 

The project will seek LEED Gold certification with photovoltaic power generation and solar preheating on the roof, healthy interior finishes, and efficient mechanical systems. A portion of the units will be affordable housing.

 
807 Franklin-Entry.jpg